Zupy

Program żywieniowy "Zdrowy Przedszkolak" » Przepisy z przedszkolnej kuchni » Zupy

  • fot. http://ammniam.dziecisawazne.pl/
    fot. http://ammniam.dziecisawazne.pl/

Każdy obiad w przedszkolu zaczyna się od zupy. Oprócz tradycyjnych, polskich zup takich jak zupa ogórkowa, barszcz czy żurek, staramy się proponować dzieciom dużo smacznych zup, zup-kremów z odżywczymi dodatkami takimi jak soczewica, kasza jaglana czy ciecierzyca. Nie wszystkie zupy trzeba gotować na mięsie, by miały dobry smak. Mam nadzieję, że uda nam się Was o tym przekonać. Poniżej kilka przepisów.


Zupa prowansalska z kaszą jaglaną

Przepis pochodzi z bloga AmMniam , którego serdecznie Państwu polecamy.

Zupkę bez soli można podać dziecku już po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1, 5 l dobrej jakości wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory i 1 szkl. przecieru pomidorowego
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
¼ selera
1 mały por
2 pietruszki
2 ziemniaki
1/2 szklanki wypłukanej i sparzonej kaszy jaglanej
1 łyżka razowej mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa z oliwek
sól

Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę pomidory, przecier i dusić ok 10 minut. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, posypać drobno posiekaną bazylią, jeszcze raz wymieszać i odstawić z ognia. W garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, pokrojone w kostkę warzywa, cały por, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotować do miękkości kaszy i warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać zawartość patelni, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Podając zupę można jeszcze posypać ją posiekaną bazylią i lekko uprażonymi pestkami dyni (dla dzieci, które nie potrafią jeszcze dobrze gryźć pestek, należy je zmielić).


*****

Zupa z czerwonej soczewicy


Autor : Emilia Lorenc
3-4 marchewki
pietruszka
kawałek pora
szkl. czerwonej soczewicy
szkl. Quinoi ( lub kaszy jaglanej )
ok. 1 litra soku pomidorowego bez dodatków
duża łyżka masła
przyprawy: kurkuma, kardamon mielony lub kilka ziarenek nasion, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól do smaku

Gotujemy w wodzie pokrojone warzywa, następnie dodajemy soczewicę i opłukaną kaszę jaglaną, dodajemy tymianek i kardamon. Wody ma być ok. 3 cm nad powierzchnią.
Po zagotowaniu się skręcamy ogień i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Jak soczewica i kasze są już miękkie, zalewamy sokiem pomidorowym.
Doprawiamy pozostałymi przyprawami i solą. Dodajemy masła lub oliwę z oliwek. Zupa ma być gęsta.
Na wierzchu posypujemy natką zielonej pietruszki.


*****

Zupa z soczewicą i pęczakiem

Składniki:
1/2 czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
1/2 średniego selera,
3 łyżki pęczaku,
1/2 szklaki zielonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
1 szkl pomidorów krojonych ze słoika lub świeżych w sezonie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta oregano,
sól.

Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody. Chwilę dusić. Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Smacznego !

Przepis pochodzi ze strony http://ammniam.dziecisawazne.pl/.