Pasty kanapkowe, masła smakowe

Program żywieniowy "Zdrowy Przedszkolak" » Przepisy z przedszkolnej kuchni » Pasty kanapkowe, masła smakowe

  • fot. pinterest
    fot. pinterest

Pasty kanapkowe to znakomita, zdrowsza alternatywa dla kromki z masłem i wędliną.

 Pasty można przygotować na bazie twarogu, orzechów, warzyw, soi, ciecierzycy, soczewicy. Do przygotowania pasty potrzeba odrobinę fantazji i kilku sekund, jakie zajmuje zmiksowanie składników w mikserze lub blenderze.

 Pasty mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce.

 

 

 

Pasta twarogowa z olejem lnianym i czosnkiem

 Składniki:

Twaróg naturalny,
olej lniany,
świeży czosnek,
cząber, curry, tymianek,
sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki zmiksować.

 

*****

 Domowe masło orzechowe

 z prażonych orzeszków z cynamonem lub wanilią /na 1 słoik o pojemności 220 ml/

180 g orzeszków ziemnych bez soli (to 1 mała puszka)
3/4 łyżeczki soli morskiej
6-10 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego dobrej jakości
2 łyżeczki jasnego miodu
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu lub wanilii

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Orzeszki wymieszać w misce z solą i 1 łyżką oleju. Wsypać na dużą blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (po ok. 5 minutach orzeszki trzeba pomieszać łyżką, by równomiernie się rumieniły).
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i zmiksować - olej wlewamy powoli. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, można dodać go więcej niż w przepisie.
Przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Blog WhitePlate

 

 *****

 Masło marchewkowe

1 marchewka
1 opakowanie masła
czosnek
pieprz
curry
kurkuma
sól
natka pietruszki
sok z połówki cytryny

 Marchew ścieramy na tarce. Utartą, surową marchew ucieramy pałką w makutrze i dodajemy paczkę masła. Cały czas ucierając dodajemy wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny. Ucieramy aż do dokładnego  połączenia się wszystkich składników.

 

*****

 Pasta z zielonej soczewicy

Pół szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
kurkuma
zioła prowansalskie
sól
Olej z pestek wingron

  Ugotuj do miękkości soczewicę. Pod koniec podaj trochę soli. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem dodając zioła prowansalskie. Gdy cebula zmięknie dodaj przecier pomidorowy, kurkumę i soczewicę. Duś jeszcze przez 15-20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  

*****

 Dziecięcy hummus (pasta z cieciorki)

 Szklanka ciecierzycy
Pół szklanki sezamu
2 łyżki masła
Sól, pieprz ziołowy

 Szklankę cieciorki namoczyć na noc w 2 szklankach wody. Rano ugotować ją do miękkości.
Na suchej patelni uprażyć sezam (aż zacznie pachnieć), ostudzić.

 Zmiksować ugotowaną cieciorkę, sezam, masło, pół szklanki wrzątku. Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku.

 Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza. Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wypróbujcie też wersję z natką pietruszki lub koperkiem- pasta będzie miała zielony kolor.

 

*****

 Wegetariański paprykarz (pasta kanapkowa)

 Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego 
  • sól i pieprz
  • olej

 Przygotowanie:

 

  1. Kaszę ugotować w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia. 
  3. Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania. Ozdobić świeżym koperkiem.

 

 
:)