Dania obiadowe mięsne

Program żywieniowy "Zdrowy Przedszkolak" » Przepisy z przedszkolnej kuchni » Dania obiadowe mięsne

Sznycle tradycyjne indyczo-wieprzowe (kotlety mielone)

Składniki:

300 g udźca z indyka, trybowanego
200 g łopatki wieprzowej
1 sucha bułka, mleko do zamoczenia
2 duże cebule
3 jajka
bułka tarta
2 łyżki wody
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, ulubione zioła.
Olej do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso dokładnie myjemy. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy mocno i mielimy w maszynce wraz z mięsem i cebulą.
Do mięsa dodajemy jajka, przyprawy i wodę.
Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą.
Tak przyrządzoną masę formujemy w owalne sznycelki, obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.